23 mei 2024

Tips om sneller van een gokverslaving af te komen

Dwangmatig gokken, probleem gokken of simpelweg een gokverslaving is een chronische ziekte in de hersenen. Echter kan het uw leven en dat van de personen om u heen ernstig beïnvloeden en naarmate de tijd verstrijkt wordt de verslaving zonder behandeling normaalgesproken alsmaar erger. Wilt u dit voorkomen en stoppen met gokken? Wij zetten een aantal tips op een rij zodat u sneller van uw verslaving afkomt.

Verbreek het contact met mensen die ook gokken

Gokt u vaak samen met anderen en heeft u veel contact met vrienden of andere mensen die zelf ook gokken? Als u van uw verslaving af wilt komen is het belangrijk om het contact met deze mensen dan (tijdelijk) te verbreken. Wanneer u dit niet doet en anderen om u heen steeds ziet gokken of over gokken hoort praten, wordt u namelijk steeds herinnerd aan het gokken, en is de kans groter dat u er ook weer naar neigt om te gaan gokken.

Zoek steun bij anderen

Daarnaast is het belangrijk om wel contact te houden met vrienden en familie die zelf niet gokken. Het is moeilijk om van een verslaving af te komen, en het is dan ook belangrijk dat u steun zoekt bij uw naasten en met hen praat over de dingen die u in de weg staan of die het proces vermoeilijken.

Zoek alternatieve hobby’s

Wanneer u eerst heel veel tijd was aan gokken en dat nu niet meer doet, is de kans groot dat u in een gat valt. U heeft namelijk ineens erg veel tijd over, maar weet waarschijnlijk niet goed wat u met deze tijd moet doen. Om ervoor te zorgen dat u zich niet gaat vervelen en hierdoor weer terug in uw oude patroon van het gokken valt, is het belangrijk om nieuwe hobby’s te zoeken. Zo blijft u bezig en denkt u minder vaak aan het gokken.

Zoek professionele hulp

Het is enorm moeilijk om op eigen benen van een verslaving af te komen, ongeacht wat voor verslaving. Bent u bang dat u alleen niet van uw gokverslaving af kunt komen, of merkt u dat het proces moeizamer verloopt dan verwacht? Dan is het beste om contact op te nemen met een professionele instelling, zoals een verslavingskliniek.